Siyah Nokta Hastalığı

Siyah Nokta Hastalığı

Genel

Dünyada’da siyah nokta (Colletotrichum coccodes) bir yumru hastalığı olarak sadece ekonomik olarak göze çarpar. Siyah nokta yetiştirme sezonunun sonunda sapları, kökleri ve stolonları fark edilir ölçüde etkilerken, özellikle sap öldürmesinden sonra C.coccodes tarafından enfekte edilen kök ve saplardan dolayı hiç verim kaybı olmaz. Fakat, yumru kabuk yüzeyi bu kaynaklardan enfekte olabilir. Siyah nokta yüzünden zayıf bitkiler daha çabuk ölebilir. Siyah nokta gümüşi leke den çok daha az yaygındır. Belirtileri, pratikte gümüşi lekeyi oldukça andırır ve bu nedenle genelde karıştırılır. Bazı çeşitler – bu hastalığa- diğerlerinden daha duyarlıdır. Siyah nokta Domates gibi diğer bir çok mahsülü ve yabani otları etkiler.

 

Belirtiler

Yumrular üzerinde oluşan grimsi-kahverengi noktalar gümüş lekeye benzer görüntüdedir ; ama gümüşi lekeden daha grimsidir. Bu lezyonlar, mikroskerolotlar taşır, bunlar da ufacık siyah noktalara benzerler. Gümüşi lekede baklava-şekline benzeyen skerolotlardan farklı olarak, siyah noktanın şekli basık küremsi bir şekilden disk şekline benzeyen bir görünümü vardır . Dikelmiş siyah tüyler bir büyüteç yardımıyla bakıldığında görülebilirler. Hassas çeşitlerde, kabuk enfeksiyonu korteks dokuda devam eder. Sonuç olarak, kabuk birazcık normalinden ince görünür ve rengi kararır.

Hastalıktan etkilenmiş bitkiler sarıya döner ve çok erken ölürler. Etkilenmiş saplar ve kökler daha belirgindir; çünkü korteks kalan alttaki diğer dokulardan kolayca ve çabuk ayrılır . Tipik bir olay ise ölü stolonlar yumrudan ayrılmazlar; sonuçta hasat sonrasında pek çok yumruda kendilerine bağlı uzunlu kısalı ölü stolon kalıntıları bulunur.

 

Yaşam Döngüsü

Mantarlar, mikrosklerotlar (ufak siyah noktalar) gibi kışı yumru üzerinde uykuda geçirirler; ama ana olarak topraktaki pek çok bitki türünün kalıntıları üzerinde olan mikrosklerotlar gibidirler. Yumrular, tarlada enfeksiyon kaparlar. Hastalık nemli, sıcak depo koşullarında yayılır; ama gümüşi leke kadar da hızlı yayılmaz. Gümüşi leke zıt olarak, bu ana olarak yeni enfeksiyonlarla yayılır, siyah nokta daha çok mevcut lezyonların devamı etmesi ile yayılır.

 

Öneriler ve Kontrol

Patatesleri serin ve kuru bir alanda saklayınız. Siyah noktadan ari sağlıklı tohumluk patates kullanın. Eğer gerekliyse hassasiyeti daha az olan çeşitler kullanın.




Seyitoğulları Tohumculuk | Patates Tohumu | Sertifikalı Patates Tohumu |
2015 © Tüm hakları saklıdır.


Bizi Takip Edin!

Facebook Twitter

İletişim Bilgileri


Adres: Gülşehir Yolu 7.Km Merkez/NEVŞEHİR

Telefon: 0384 212 50 61

E-posta: info@seyitogullari.com.tr